Descobrint la historia d’Olesa

descobrint la hostioria d olesa portada

Un ésser immortal

Quan som petits, el temps transcorre lentament, o com a mínim aquesta és una percepció que tenim. La infància és, sense cap mena de dubte, el moment més important de les nostres vides. Ens omplim de coneixements i modelem la nostra personalitat arran de les experiències viscudes. Dins d’aquest cercle infinit de formació personal, hi ha dos factors rellevants que sobresurten, les persones que ens envolten i el territori on vivim. Les persones formen part d’una cadena infinita de coneixements que s’han transmès al llarg del temps, voluntàriament o involuntàriament, generació rere generació. El lloc on vivim, és un actor important, marca el nostre caràcter, és la memòria de molta gent, o si més no, és el ressò d’un passat que es projecta cap al futur.

En arribar a l’equador de les nostres vides, el temps pren més importància, de cop i volta ens n’adonem que la vida no és tan llarga. Els dies s’escurcen i la tornada a la terra es veu cada vegada més propera. És en aquell moment on les presses apareixen, el temps s’atura i mirem enrere, valorant el que hem perdut i el que encara tenim. Prenem consciència real de qui som i quin és el nostre paper a la vida, afegint-li valor a tot allò que ens envolta. Això, ens fa viatjar cap a una infància encara millor de la viscuda. El temps i la memòria s’han alineat fent els ajustos necessaris per diluir d’alguna manera tot allò que no van ser tan agradable, creant així, un relat gairebé idíl·lic on l’escenari acaba sent el protagonista. Quin ha estat l’escenari darrere de tots aquells moments especials que recordem? Doncs és una resposta ben fàcil, el lloc on vivim. En el meu cas, el meu estimat poble, Olesa de Montserrat.

Arribats aquest punt, el nostre llaç amb el lloc on hem viscut tota la vida és infranquejable. Els carrers, els edificis o els seus emplaçaments més emblemàtics agafen una gran rellevància. De sobte ens trobem passejant, cada racó està ple de records. No sabem ni com ni per què, però és evident que formen part d’ell, ho sentim com a un familiar molt proper, una mena de fill del que tots els veïns i formem part, alimentem i cuidem, sabent que quan arribi l’hora de marxar, ell encara i serà, com a un ésser immortal de qui ens sentim molt orgullosos. Volem saber més d’ell, de la seva història, de com ha arribat a ser qui és i com a canviant al llarg del temps gràcies a tota la gent que en algun moment ha passat per la seva vida, tal com ara ho fem nosaltres.

Edicions Paper d’Estrassa, gràcies a una idea original del Quim Moreno i Francesch, ens ajuda als Olesans i a tots aquells que vulguin, a endinsar-se a la història d’Olesa de Montserrat, mantenint així el llegat de molta gent. Redescobrim el seu Castell, que va esdevenir església, l’antic Hotel Gori i la seva història, actual Ajuntament des de 1933, les múltiples transformacions que ha patit la Plaça de les Fonts, i la importància de la Plaça de Catalunya, sempre acompanya pel Mercat Municipal.

La Montse Font, amb la seva narrativa clara i propera, ha sabut exalçar la rellevància històrica dels emplaçaments emblemàtics que s’esmenten al llibre, fent d’aquesta, una obra entretinguda i didàctica, que de ben segur molts sabreu apreciar. A l’apartat gràfic, trobem grans artistes locals, com Ricardo Peregrina, Biel Moreno, Montse Cascante o Jenifer Ambròs. Cadascú amb el seu estil particular, aconsegueixen de manera detallada i acurada traslladar-nos en el temps.

Ficha técnica

Título originalDescobrint la hisòria d’Olesa
AutoresMontse Font i Font, Quim Moreno i Francesch, Ricardo Peregrina, Biel Moreno, Montse Cascante, Jenifer Ambros
EditorialPaper d’estrassa edicions
Fecha de publicaciónDiciembre 2023

Un comentario en “Descobrint la historia d’Olesa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *